Vælg en side

Referat af LM den 5. april 2025

Referat af Landsmødet 2025 i DBSU

 

  1. Valg af dirigent.

 

Thomas blev valgt som dirigent.

 

  1. Rettidig indkaldelse til landsmødet 2025.

 

Der er rettidigt blevet indkaldt til landsmødet 2025. Beslutninger, der træffes på landsmødet, er lovlige.

 

  1. Valg af mindst 2 referenter og 4 stemmetællere.

 

Camille og Rosa bliver valgt som referenter.

 

Anders B og Hiba A bliver valgt som punkt-stemmetællere.

 

Tobias S og Mads L bliver valgt som sort-stemmetællere.

 

  1. A) Antal deltagere til landsmødet.

 

Der er 44 deltagere til stede på nuværende tidspunkt til landsmødet. Der er 46 til landsmødet.

 

  1. B) Antal stemmeberettigede.

 

Der er 40 stemmeberettigede til stede ved landsmødets start, og der kommer et stemmeberettiget medlem til. Der er derfor 41 stemmeberettigede i alt.

 

  1. Formanden fremlægger, i samarbejde med øvrige tillidsfolk, hovedbestyrelsens beretning til godkendelse. Herunder fremlægges beretninger fra nedsatte udvalg til godkendelse.

 

Forpersonens beretning:

 

Forpersonen beretter om sit første år på posten som landsforperson. Noget, som hun giver udtryk for har været spændende og lærerigt. Hun har i løbet af året haft fokus på stabilisering og ikke for store forandringer.

 

Hovedbestyrelsen har brugt tid på at samle gamle ting, så der nu kan være fuldt fokus på fremtiden og arrangementer. De har haft tid til at styrke båndene til samarbejdspartnere og deltaget i arrangementer og møder hos bl.a. DBS, IBOS, DUF, mv. Forpersonen udtaler, at der har været en god ligelig arbejdsfordeling blandt Hovedbestyrelsens medlemmer med fokus på, hvad hvert enkelt medlem har haft interesse i. Dette er noget, hun ønsker skal fortsætte i det kommende bestyrelsesår. Forpersonen roser samarbejdet i Hovedbestyrelsen og beretter bl.a. om arrangementer, der er blevet skabt og håber på flere i dette år.

 

Der bliver spurgt ind til, hvad forpersonen mener at have lært i løbet af dette år. Hun mener, at hun er blevet mere rolig og god til at lytte.

 

Desuden kommer der et spørgsmål vedrørende, hvad et fremtidigt fokuspunkt for HB kommer til at blive. Fremtidigt arbejde er svaret, men dette bliver uddybet senere på mødet og vil ikke blive gennemgået i detaljer nu.

 

Medieredaktionens beretning:

 

Medieredaktionen giver udtryk for at have haft et vildt år. De har indført, at der nu er blevet indsat en mediekoordinator til at strukturere, aftale, koordinere, mv. Medieredaktionen består af Anna og Noëlle, som i år har indgået et samarbejde med Ditte.

 

Samværsudvalgets beretning:

 

Der er i år som noget nyt blevet etableret et Samværsudvalg, som er kommet på baggrund af, at andre ungdomsforeninger samt samarbejdspartnerne for DBSU har haft en samværspolitik, hvor regler for samvær tydeligt og mere stringent er blevet skrevet ned og bl.a. består af tryghedsværter i forhold til konflikthåndtering.

 

DBSU’s samværsudvalg kommer med et udkast til en samværspolitik for organisationen. Der bliver lagt vægt på, at medlemmer nu har tryghedsværter at gå til, hvis der opstår noget uventet, uden det kommer videre og skaber intern splid, hvor alle ved, hvad der er blevet sagt, men at det bliver behandlet bag lukkede døre. Det vigtigste er, at man har en at gå til, som lytter, og det er krav, at tryghedsværterne ikke drikker alkohol, når de er på vagt. Tryghedsværterne skal være lyttende og observerende og ikke nødvendigvis tage vild action. De skal ikke drage forhastede konklusioner, i forhold til, hvis en person nævner en alvorlig krænkelse, men må sende videre til rette instans. Flere af samværsudvalgsmedlemmerne har været til et DUF-arrangement med fokus på den gode samtale, som de kan anvende i deres arbejde.

 

Desuden lægger udspillet til samarbejdspolitikken op til, at det står mere klart, hvad der er tilladt og ikke tilladt under arrangementer i DBSU. Dette indebærer nul tolerance overfor stoffer, samt et hensyn til maddiæter. De nævner, at alkoholpolitikken i DBSU trænger til ændringer. De lægger også vægt på, at der skal være en god tone, og at man skal behandle andre ordentligt. ”Don’t be an asshole” siger de, fordi alle skal kunne rummes.

 

Til sidst bliver der nævnt, at dette blot er et udkast til samværspolitikken, og der kan stadig forekomme ændringer. Deres arbejde er helt nyt, og det har kun været nogle få punkter, der er blevet arbejdet på indtil videre. De nævner, at de selvfølgelig vil have en mere gennemarbejdet samværspolitik til næste år.

 

Alle medlemmer af DBSU har mulighed for at bidrage og komme ind i dette udvalg, hvilket der også opfordres til fra samværsudvalgets side af.

 

Deltagere på landsmødet har flere kritiske spørgsmål rettet mod det nye samværsudvalg:

 

Der bliver spurgt ind til det med, at udvalget endnu ikke er godkendt, og hvad de tænker om det. Svaret er, at udvalget er godkendt af Hovedbestyrelsen, og derfor godt kan fremlægge på landsmødet.

 

Et andet spørgsmål drejer sig om, hvordan tryghedsværterne ikke inddrager private relationer til deltagerne i deres arbejde. De svarer, at tryghedsværterne ikke kommer til at agere tryghedsvært overfor folk, de har en tæt relation til, fx kærester, men dette er endnu ikke helt fastlagt.

 

Der rettes kritik mod det faktum, at samværsudvalget har kopieret opsætningen fra Radikal Ungdoms samværspolitik, og at DBSU selvsagt ikke er Radikal Ungdom. Samværsudvalget mener, at det kun har været til inspiration og guide til opsætning og ikke selve materialet, der er blevet efterlignet. De er kommet med deres egne punkter og har skrevet egen tekst.

 

Der spørges ind til tavshedspligt, hvilket udvalget siger, at de stærkt anbefaler, men det er ikke fastlagt på nuværende tidspunkt.

 

Der bliver dernæst spurgt ind til, hvordan nye medlemmer af udvalget senere hen vil kunne blive oplært i arbejdet, hvortil der bliver svaret, at samværspolitikken selvfølgelig løbende bliver opdateret og får indflydelse fra medlemmers interesser.

 

Mens der stilles spørgsmål til Samværsudvalget, er der mange deltagere som roser deres gode arbejde og understreger vigtigheden i dette.

 

Hovedbestyrelsens beretning blev enstemmigt godkendt.

 

  1. Kassereren fremlægger det reviderede regnskab til godkendelse.

 

Afgående kasserer Kenneth fremlægger regnskabet for 2024:

  • Økonomien startede på 427.000 kr., som den har holdt sig nogenlunde på indtil august. DBSU har haft større arrangementer i Lalandia og Nordic Camp, hvilket har været to dyre arrangementer.
  • I november havde vi 111.000 kr. på kontoen, men beløbet kom op igen med det årlige tilskud fra DUF.
  • I år har der været et underskud på 93.000 kr. Vi kan dog søge midlerne tilbage fra DUF.
  • I slutningen af 2025 understreger Kenneth, at vi vil have en god økonomi.

 

Der bliver spurgt ind til, hvordan vores indtægter fungerer. Kenneth understreger, at vi skal have 150 medlemmer under 30 år, for at få tilskud fra DUF. Det er også et krav, at vi skal have to regionsbestyrelser. Kenneth roser Region Vests tidligere kasserer for søgning af midler.

 

Forpersonen supplerer med, at DBSU får tilskud fra DBS og DUF, hvilket gør, at foreningen kan køre rundt.

 

Der kommer ros til Hovedbestyrelsen fra salen af og kassererens gode arbejde trods underskud.

 

Folkevalgt revisors kommentarer:

 

Der er ikke nogen umiddelbare kommentarer, revisoren siger tak, men ønsker ikke at fortsætte.

 

Der bliver spurgt ind til, om revisoren mener, at årsregnskabet skal godkendes, da det ikke foreligger klart i hans kommentarer. Der bliver spurgt ind til, om det er noget revisoren anbefaler. Revisoren anbefaler mundtligt godkendelse af regnskab.

 

Det fremlagte regnskab bliver enstemmigt godkendt.

 

  1. Korte beretninger fra regionsbestyrelserne.

 

  1. A) Region Øst:

 

Forpersonen i Region Øst beretter om året som gik, hvor der er lagt fokus på kontinuitet og fortsættelse af velfungerende arrangementer såsom fællesspisninger og Aktive Maj. Der er også kommet nye arrangementer til i løbet af året, herunder landskamp i Parken og X-Factor.

 

Øst gik ud af året med et lille underskud, men har generelt en stabil økonomi med en fin egenkapital. Forpersonen siger, at regionen er en mindre og mere hands-on organisation.

 

Tidligere forperson supplerer og fortæller, at der er blevet etableret en ny bestyrelse med både gamle og nye medlemmer, og at der er spændende arrangementer i vente, herunder traktorkørsel på mark og Grøn Koncert i Odense.

 

Forpersonen i Øst opfordrer til, at man sagtens som alment medlem af DBSU kan komme med forslag til arrangementer eller være en del af en arrangørgruppe. Hvis dette lyster, kan man blot rette henvendelse til bestyrelsen i Øst.

 

  1. B) Region Vest:

 

Forpersonen for Region Vest nævner, at hans første år som forperson har været spændende, og her takker han sin bestyrelse.

 

Rent økonomisk er det gået godt, og kassereren bliver rost.

 

Der er blevet afholdt flere arrangementer i Vest i løbet af året, herunder besøg i Den Gamle By, bilkørsel og bowling.

 

Forpersonen i Region Vest har været i kontakt med Region Øst angående flere tværregionale arrangementer, og der er bl.a. blevet afholdt ølsmagning i Odense med stor deltagelse fra begge regioner, hvilket var en kæmpe succes. I nærmeste fremtid kommer et tværregionalt tandemarrangement og Grøn Koncert i Odense på listen.

 

  1. Fremlæggelse af budget for det efterfølgende regnskabsår, til orientering.

 

Kontoret fremlægger budgettet for 2025:

Indtægter er på 1.180.000 kr. Det er højere end sidste år, da DBSU regner med tilskud fra DUF til Nordic Camp og Tur til Spanien i 2024.

 

Tilskud som DBSU plejer at få:

  • 000 kr. fra DUF
  • 000 kr. fra DBS
  • 000 kr. fra medlemskontingenter
  • 000 kr. fra Socialstyrelsen

 

Se evt. budget for 2025 for detaljer om det vedtagne budget.

 

De store arrangementer i 2025, der er budgetteret til er:

  • Aktive maj
  • Nordic Camp
  • Miniefterårsferie
  • Lalandia
  • Forældrearrangement
  • Royal Run

 

Udgifter i budgettet er på 1.153.880 kr., hvilket vil føre til budgetteret overskud på 26.120 kr.

 

  1. Fremlæggelse af temaer for det efterfølgende års arbejde, fremtidigt arbejde.

 

Forpersonen beretter om det kommende år, hvor visionen er at fortsætte med de velfungerende arrangementer, herunder Lalandia og Miniefterårsferie, samt etablere nye arrangementer som Caminoen i Spanien.

 

Der er lige nu godt samarbejde med samarbejdspartnerne, bl.a. IBOS, som opleves som lydhøre overfor, hvad der er brug for. Forpersonen nævner bl.a. visionen om samarbejde med IBOS i forhold til at få flere unge med synshandicap i arbejde. Flere medlemmer af Hovedbestyrelsen samt almene DBSU-medlemmer har valgt at blive del af andre organisationer som SUMH, hvor de er repræsentanter for DBSU. Igennem disse udvalg kan DBSU snakke med nogle, der har politisk og faglig erfaring, i og med, at DBSU som sådan ikke selv er en politisk organisation.

 

Derudover kommer der til at være fokus på hjemmesiden og ændringer af denne i løbet af den kommende tid.

 

Der kommer tit nye medlemmer ind i DBSU, og derfor vil den næste tid fortsat fokusere på stabilisering i foreningen. Forpersonen, som stadig har et år endnu, ønsker at skabe en organisation, som stolt ville kunne gives videre. Hun ønsker, at der fortsat vil være kurser for tillidspersoner, fordi ting kan ændre sig. Hun understreger vigtigheden i at blive ved med at uddanne sig og få nye værktøjer.

 

Der spørges ind til, om samarbejdet også kan inkludere resten af Rigsfællesskabet med henblik på, at de også kan opleve at have nogle synshandicappede at spejle sig i. Salen nævnes problematikken med, at Grønland ikke længere er en del af synsregisteret, og derfor er der mange synshandicappede grønlændere, som bliver tabt og ikke får kendskab til Dansk Blindesamfund. Dette er en stor bekymring. I modsætning til Grønland, er færinger mere bevidste om, at Dansk Blindesamfund eksisterer, og der nævnes et arrangement, hvor færinger har været til stede, hvilket har skabt kontakter. Grønland har ikke deres eget blindesamfund, fordi der er for få. Færøerne har deres eget blindesamfund, og de vil gerne have et samarbejde, men Dansk Blindesamfund har haft en barriere imod dette. Det foreslås, at man inddrager Færøerne på landsmødet næste år, men at der skal rækkes ud, og at dette skal gøres i god tid, da det ikke blev meldt ud i ordentlig tid til dette landsmøde. Et medlem nævner, at Grønland og Færøerne også selv må rette henvendelse, hvis de har interesse, fordi Hovedbestyrelsen giver udtryk for, at de gerne må være med. Flere nævner dog generelt et stort ønske om tættere samarbejde mellem Danmark og resten af Rigsfællesskabet.

 

I forhold til inklusion og diversitet i fremtiden spørges der ind til debatten om farvede blindestokke. Forpersonens holdning til det er, at det er en svær sag, fordi der er nogle store stemmer i denne debat. Hun nævner, at mange har svært ved at identificere sig som svagsynet eller blind, og at mange har udfordringer ved at acceptere deres hjælpemidler og indse, at stokken kan være et brugbart redskab. Som repræsentant for DBSU må man gå med den stok, man vil, i lige den farve, man vil, siger hun, men grunden til, at den hvide stok er det, man bruger, er fordi den er internationalt kendt og accepteret. Et medlem nævner, at grunden til, at stokken er hvid er, at det er en god refleks i mørket, og derfor også er vigtig for sikkerheden. Et andet medlem siger dog, at reflekser også findes i andre farver. Forpersonen nævner, at indførslen af farvede stokke bliver en lidt længere proces, da det også har taget mange år at få den hvide stok accepteret, og at det ikke kom fra den ene dag til den anden. Flere medlemmer understreger, at diversitet er en vigtig sag.

 

  1. Behandling af indkomne forslag

 

Der er ikke nogen indkomne forslag.

 

  1. Fastsættelse af næste års kontingent.

 

Forpersonen og forretningsudvalget vil holde fast i det nuværende kontingent på 150 kr.

 

Det bliver foreslået, at prisen sættes ned til 100 kr, da det i det store billede er små penge. Konsekvensen af at sætte prisen ned til 100 kr. ville være, at DBSU mister 14.000 kr. om året. Forpersonen tilføjer, at hvis prisen sættes ned, skal der gøres en større indsats for at få flere medlemmer ind i DBSU, så pengene kan indtjenes på denne måde. Betydningen af at sætte prisen ned på det årlige kontingent er ydermere, at prisen på arrangementer bliver dyrere for regionerne, hvilket vil påvirke regionernes økonomi. Nogle mener, at det vil skille os ad at sætte prisen på kontingentet ned, da nogle medlemmer vil blive nødt til at søge legater for at få råd til at kunne deltage i arrangementer.

 

Der bliver også nævnt muligheden for at sætte prisen lidt op, bl.a. hvis man kigger på inflationen, som har skabt store generelle prisstigninger i Danmark, hvor prisen for DBSU-medlemskab til gengæld har været den samme i mange år. Det kunne også være en fordel at sætte prisen op, når man tænker på engagementet i at betale lidt mere og også deltage mere. Jo dyrere årlige kontingent, jo billigere arrangementer pr. gang, er også et argument. Men dog nævnes det, at prisstigninger kan resultere i frafald af medlemmer, som kan betyde, at organisationen får for få medlemmer til at få støtte fra DUF. Man skal have 150 medlemmer under 30 år for at søge økonomisk tilskud. DBSU har lidt mere end dette, men det er ikke så overlegent, at forpersonen mener, at det er klogt at gamble med det nu.

 

Det blev enstemmigt vedtaget, at kontingentet forbliver på 150 kr.

 

  1. Fastsættelse af hovedbestyrelsens størrelse

 

Forpersonen appellerer til at fastholde Hovedbestyrelsens nuværende størrelse på 10 bestyrelsesmedlemmer. Hun lægger vægt på fordelen i at kunne løfte i flok og være nok i bestyrelsen, hvis et par bestyrelsesmedlemmer ikke kan være lige så meget på i en periode pga. private omstændigheder. Der lægges desuden vægt på vigtigheden i at lære.

 

Der bliver spurgt ind til, hvor mange stemmeberettigede bestyrelsesmedlemmer, der skal være, for at Hovedbestyrelsen kan fungere, og forpersonen bekræfter, at der skal være et ulige antal på 5 eller 7.

 

Det foreslås at skære ned til færre bestyrelsesmedlemmer eller kortere bestyrelsesmøder. Et andet forslag er at skære en suppleant fra. Fordelen er, at flere melder sig ind i regionale bestyrelser, hvor der generelt er mindre tilslutning.

 

Hovedbestyrelsen fastholdes på den nuværende størrelse.

 

  1. Valg af hovedbestyrelsesmedlemmer

 

Forpersonen præsenterer meget kort introduktionspapiret om bestyrelsesarbejdet. Det bliver afklaret af forpersonen, at medlemmer af FU skal opfylde DBS´s medlemskriterier. Skriver man til DBS inden landsmødet, er det dog muligt at få dispensation, hvilket også skal gives af DBSU, da det fremgår af DBSU´s vedtægter.

 

Der er 41 stemmeberettigede til stede på nuværende tidspunkt på Landsmødet.

 

Kasserer (to-årig post)

 

Afgående kasserer præsenterer posten, og hvad der forventes.

 

Hiba stiller op og bliver valgt som kasserer.

 

Op til 3 ordinære bestyrelsesmedlemmer (to-årige poster)

 

Nuværende bestyrelsesmedlemmer, der er på valg, er Thea, Cecilie Z og Navid:

  • Thea genopstiller
  • Cecilie Z genopstiller
  • Navid genopstiller

 

Øvrige, der opstiller:

  • Nicklas Aa.

 

Kandidaterne holder valgtale.

 

De valgte blev:

  • Nicklas (38 stemmer)
  • Thea (30 stemmer)
  • Cecilie Z (33 stemmer)

 

Navid fik 4 stemmer.

 

Op til 3 suppleanter (etårige poster)

 

Nuværende suppleanter, der er på valg, er Hiba, Nicklas og Jakob:

  • Hiba stiller ikke op igen.
  • Nicklas stiller ikke op igen
  • Jakob genopstiller

 

Øvrige, der stiller op:

  • Navid
  • Tor
  • Altaf
  • Sine
  • Elias

 

Kandidaterne holder valgtale.

 

De valgte blev:

  • Tor (30 stemmer)
  • Jacob (28 stemmer)
  • Elias (27)

 

Navid fik 4 stemmer, Sine fik 11 stemmer og Altaf fik 14 stemmer.

 

Valg af en revisor, der over for landsmødet skal redegøre for, om foreningens midler er anvendt i overensstemmelse med vedtægter, det udarbejdede budget og beslutninger samt valg af en revisor­suppleant.

 

Nuværende revisor, Osman, genopstiller ikke.

 

Dem, som stiller op som revisor, er:

  • Navid
  • Jessica

 

Kandidaterne holder valgtaler.

 

Den valgte revisor blev Jessica med 32 stemmer.

 

Navid fik 5 stemmer, og der var 3 blanke stemmer.

 

Revisorsuppleanten blev Navid. Der var ingen afstemning om dette.

 

  1. Eventuelt

 

Samarbejdspartnere

 

Oplæg fra DBS:

 

Erik fra Dansk Blindesamfund holdt oplæg og kom herunder ind på generalforsamlinger, medlemsinddragelse, konsulentordning og arbejde i udvalg.

 

Oplæg fra LFBS:

 

LFBS er Foreningen af forældre til blinde og svagsynede. Thomas fortæller om, at det er vigtigt at støtte hinanden, og han vil gerne have et fokus på mestring.

 

LFBS holder en række arrangementer både rettet mod yngre børn og med fokus på tilgængelighed for familier og unge. DBSU er ofte inviteret med til arrangementer i LFBS for at komme med rådgivning fra et yngre perspektiv. LFBS har kommunikation med Synscenter Refsnæs.

 

Thomas fortæller om et projekt, hvor LFBS følger fem forskellige familier med synshandikappede børn over det næste år, hvor der løbende vil blive skrevet artikler om deres dagligdag.

 

Oplæg fra IBOS:

 

Instituttet for blinde og svagsynede holder oplæg og snakker om arbejde i BLS. De er begyndt at arbejde på en ny strategi angående unge, der lykkes, og som kræver noget andet end unge med andre særlige udfordringer end blot synet. Her vil IBOS gerne have input fra de unge i DBSU.

 

IBOS fortæller om deres arrangementer:

  • I september kommer en fællesspisning for unge.
  • I slut juni holder IBOS sommertræf, hvor der bl.a. vil være tur til Ungdomsøen den ene dag og tur til en kørebane den anden dag, hvor det er muligt at prøve at køre bil.

 

IBOS fortæller også om deres to forskellige ungetilbud:

  • Ungekursus
  • STU

 

IBOS har forskellige andre tilbud og hjælp at hente for synshandikappede unge:

 

Studievejledning:

  • Vejledning til uddannelse og valg
  • Samarbejder med skoler og SPS
  • Vejledning på studiet ift. særlige vilkår

 

Vejledning på arbejdsmarkedet:

  • Arbejdsmarkedskonsulent, beskæftigelse og arbejdsmarked
  • Virksomhedspraktik og flexjob

 

Der bliver spurgt ind til, hvordan IBOS arbejder med social inklusion af de unge, samt til den store forskellighed i IBOS´ målgruppe. Hertil bliver der svaret, at det er noget, der bliver arbejdet på, hvor man bl.a. prøver at differentiere det faglige niveau og skille STU og ungetilbuddet ad. IBOS siger, at de oplever flere og flere velfungerende unge mennesker, der har brug for mindre hjælp end dem i STU’en, og at de to spor er blevet mere adskilt nu end tidligere. IBOS arbejder på at nytænke botilbuddet og gøre det mere kollegieagtigt. De vil gerne have gode råd fra DBSU.

 

Oplæg fra SUMH:

 

Kenneth fortæller om arbejdet i Sammensætning af unge med handikap (SUMH), der politisk arbejder for unge med handicap. Han fortæller om de forskellige udvalg, og det at mødes på tværs af handicap. Han snakker også om arbejdet omkring uge Sex, kommunalvalg og Roskilde Festival, hvor SUMH arbejder på større inklusion af mennesker med handicap, herunder synshandicappede. SUMH arbejder med universelt tilgængeligt design.

 

Kenneth opfordrer DBSU’ere, der vil noget politisk, til at bygge bro mellem SUMH og DBSU. Forpersonen i DBSU opfordrer også til, at man skriver til hende, hvis man har interesse i SUMH.

 

Oplæg fra Interessegruppen:

 

Interessegruppen fortæller om, hvordan de tilbyder et støttende netværk for blinde og svagsynede. Dette er især relevant for unge mellem 30 og 36 år. Interessegruppen vil gerne bruge DBSU og omvendt til brobygning og støtte, både hvis man er studerende og på eller udenfor arbejdsmarkedet.

 

Oplæg fra Sverige:

 

Repræsentanterne fra Sverige fortæller kort om den svenske forening, herunder deres typer af arrangementer og fokuspunkter. Deres mest populære arrangement er bilkørsel. På mange måder minder deres organisation om DBSU i struktur og tilbud om arrangementer.

 

 

Færdigheder

Indsendt den

1. maj 2025