Vælg en side

Nyhedsmail Juni 2019

 

NYHEDSMAIL JUNI 2019

 

”Jeg vil bare gerne være aktiv og bevæge mig”

Det var ordene fra 8-årige Mathias Falk, da han holdte oplæg foran 40 personer til Aktiv Familieweekend. I sit oplæg, kom han ind på hvordan han havde prøvet flere forskellige idrætsgrene fra Goalball og Judo til nu at være en dygtig svømmer, og hvordan Parasport Danmark har haft indflydelse på hans lyst til at være aktiv. Mathias holdte sit oplæg til LFBS’ Aktiv Familieweekend d. 31. maj til 2. juni, som DBSU var medarrangør på.

DBSU er stolte over dette flotte oplæg fra så ungt og inspirerende medlem, og oplægget var i tråd med DBSU’s kampagne på Facebook ”Aktive Maj – Aktive mig”. Du kan læse mere om Aktiv Familieweekend senere i Nyhedsmailen.

 

Nyhedsmailen vil indeholde følgende:

 

  • ”Tilgængelighed er noget, som vi giver til hinanden” – DR Tilgængelighed på DBSU’s Landsmøde
  • Et Tilgængeligt arbejdsmarked – Hvem har ansvaret? DBSU på Folkemødet
  • Hoppeborg, klatrebaner, og gazeller i den jyske skov – Aktiv Familieweekend med LFBS og DBSU
  • Rumfart eller dumsmart? Blinde og svagsynede skal kunne opleve Månen
  • Pigtrådsrock og varme øl – Fokus på sommerens festivaler
  • Ledig stilling – medieredaktør
  • Aktiviteter og arrangementer

 

 

”TILGÆNGELIGHED ER NOGET, SOM VI GIVER TIL HINANDEN” – DR TILGÆNGELIGHED PÅ DBSU’S LANDSMØDE

 

 

”Det er ret fedt, at man kan komme fra Vestjylland og være med til at give Danmarks Radio input om tilgængelig, som gør en forskel for dem,” siger Mathias Jensen, der var en af de 85 unge med et synshandicap, som i april deltog i DBSUs landsmøde på Fuglsangcentret.

Årets tema var ’tilgængelighed’.

 

Indflydelse på DR’s tilgængelighed

Projektleder Marie Junge Ernst fra DR faciliterede en workshop på landsmødet for at give os en fælles bevidsthed om Danmarks Radios tilbud og tilgængelighed. Det udmøntede sig i en masse inputs, som DR vil indtænke i deres videre arbejde. Det er en stor ære, og vi er utrolig stolte af, at DR lytter til os. Det vidner om, at også unge er en medspiller i fremtidens tilgængelighed.

For Mathias Junge gav workshoppen ny viden: ”Jeg blev klogere på DRs muligheder og tjenester, så de har også gjort en forskel for mig.”.

 

Trampolin, svømmehal og gåtur

Motion og bevægelse er centralt for et sundt ungdomsliv, så landsmødet satte også fokus på tilgængelige idrætsaktiviteter bl.a. med 16 trampoliner.

”Det er sjovt, fordi alle kan være med,” sagde Anna Josephine Bransholm, der prøvede trampolinerne, og Tobias Bay supplerede, imens sveden dryppede fra panden. ”Det er en anderledes form for fitness. Det er mega fedt!”

Andre deltagere iførte sig badetøj og mødte den tidligere paraolympiske medaljetager, Christian Bundgaard. Ved bassinkanten fortalte han om vandets betydning for ham, før landsmødedeltagerne enten sprang i vandet eller gik på opdagelse i Fuglsangscentrets udeomgivelser.

 

 

ET TILGÆNGELIGT ARBEJDSMARKED – HVEM HAR ANSVARET? DBSU PÅ FOLKEMØDET

”Kom ind i spejdernes telt, kom ind i spejdernes telt! Der er plads til alle! Og der er gratis vand” råbte en drivvåd formand Kim Sørensen gennem megafonen udover Folkemødepladsen. Selvom der var udsendt beskeder om, at alle skulle evakuere fra Folkemødepladsen, grundet kraftigt skybrud og tordenvejr, så var beskeden klar gennem megafonen fra Kim Sørensen – ”Et tilgængeligt arbejdsmarked – hvem har ansvaret?”. Og jo, DBSU var trodsige på de officielle evakueringsbeskeder og de utallige mængder regn – vi var jo i trygge hænder hos spejderne.

Em mindre forsinkelse, men panelet var klar til at debattere uddannelse og beskæftigelse for blinde og svagtsynet. DBSU er rigtig stolte over at kunne præsentere et panel bestående af socialordfører fra Radikal Venstre Marianne Jelved, Kristina Elrum fra Sammenslutning af Unge Med Handicap, Enhedslisten og Søren Faurskov fra Dansk Studenterfællesråd. Paneldebatten var arrangeret af DBSU, LFBS og Ballast CPH, og tog udgangspunkt i problematikker som unge synshandicappede har oplevet på deres vej mod arbejdsmarkedet. Der blev blandt andet drøftet den manglende tidlige erhvervserfaring, handicaptillæg til SU’en, og den manglende viden hos arbejdsgiverne. Man kan finde hele debatten på Facebooksiden.

 

Paneldebatten var ikke det eneste event, som DBSU, LFBS og Ballast CPH havde på tegnebrættet. Fredag d. 14. juni var der parasollerne slået op og solhatten fundet frem, da Bornholm viste sig frem fra den bedste side – der skulle nemlig laves Tilgængelighedsstafetten. Denne gang var deltagerne Næstformand i Danske Handicaporganisationer Sif Holst og Sofie Monggaard, formand i Sammenslutning af Unge Med Handicap. Deltagerne skulle iføre sig nogle simulationsbriller, der skulle simulere nedsat syn, og så løse forskellige praktiske øvelser. Øvelserne var f.eks. at skrælle gulerødder uden hjælpemidler, som skulle tegne billedet af at være på uddannelse uden den fornødne støtte, samt en jobsamtale hvor de blev mødt med fordomme Tilgængelighedhedstafetten blev en øjenåbner for rigtig mange af deltagerne, og DBSU håber at de vil tage oplevelsen med sig.

En video fra Tilgængelighedstafetten kommer snarest ud på Youtube.

 

Udover de to overstående events, så deltog DBSU på flere debatter og uddelte flyers og foldere til nye mulige samarbejdspartnere. De Blå Spejdere og gadeidræt-organisationen Game er blot nogle af de mange mennesker, som vi tager kontakt til efterfølgende. I hvert fald, så vil DBSU sige tak for samarbejdet til LFBS og Ballast CPH for de to events og dejlige dage, samt Jannie Holm Riis for at løse de mange praktiske opgaver ved de to events samt logistik.

 

HOPPEBORG, KLATREBANER OG GAZELLER I DEN JYDSKE SKOV – AKTIV FAMILIEWEEKEND MED LFBS

40 personer deltog ved dette års Aktiv Familieweekend i Fredericia, hvor DBSU var medarrangør for andet år i træk. Et program var strikket sammen sådan, at der var plads til alle aldre i familien. Weekenden fandt sted d. 31. maj til d. 2. juni ved Fuglsangcenteret i Fredericia, og weekenden blev indledt med små præsentationslege, og et oplæg fra 8-årige Mathias Falk. Det er vigtigt at børn og unge bevæger sig og er aktive – og det er særligt vigtigt, når man har et nedsat syn. Med et nedsat syn, så er man udfordret på sin balanceevne og kropsforståelse, og derfor er det vigtigt at man får tilegnet sig motoriske færdigheder i en tidlig alder, samtidig med at man får sig nogle mentale forudsætninger ved at turde og have gå på mod.

Lørdag formiddag bød på stjerneløb, hvor familierne blev inddelt i fire forskellige hold; elefanterne, tigerne, zebraerne og de famøse gazeller. Disse fire dyrearter skulle forbi diverse forhindringer i skoven f.eks. passere den giftige jordbund, sansebanen, skabe statuer og finde kriblekrable-dyr med CCTV, samt dyste i safari-sækkeløb. Efter frokost tog alle videre til Funky Monkey Park i Kolding, fordi dyrearterne skulle forvandles til aber i træer. 20 meters højde, gyngende træstubbe og svedperler af frygt var nemlig opskriften på deltagernes næste 4 timer. De yngste, som ikke klatrede i træerne, blev forvandlet til kænguruer på den medbragte hoppeborg.

Aftenens program blev til endnu mere hoppeborg og svømmehal, imens forældrene fik lejlighed til erfaringsudveksle. Søndagens aktiviteter var præsentation af Showdown og Goalball af idrætsaktive unge fra DBSU.

 

DBSU og LFBS deler sammen disse oplevelser med hinanden, og næste år er begge foreninger klar til at sige velkommen til dig! Se billeder og videoer fra weekenden på Facebook, og en et sammenklip af hele weekenden kommer snarest.

 

RUMFART ELLER DUMSMART? BLINDE OG SVAGTSYNET SKAL KUNNE OPLEVE MÅNEN

DBSU er gået i samarbejde med Space Days om at lave en udstilling, som er tilgængelig for alle at opleve. I forbindelse med 50året for månelanding, så kommer der en udstilling til efteråret – og DBSU er med i planlægningen.

”Det er i tråd med, at vi i DBSU ønsker at tilgængeliggøre kulturaktiviteter for blinde og svagsynede. Samtidig giver det også mening at kunne formidle naturvidenskab på en forståelig måde, da der er nogle udfordringer i folkeskolerne og andre uddannelsesinstitutioner at undervise i naturfag og visuelle modeller, når man skal undervise børn og unge med nedsat syn” udtaler formand Kim Sørensen. Udstillingen vil bære præg af en mere sanselig vidensformidling, og forhåbentlig vil det blive en standard for andre udstillinger.

Space Days udstillingen vil finde sted i Rundetårn fra d. 5. oktober.

 

PIGTRÅDsROCK OG VARME ØL – FOKUS PÅ SOMMERENS FESTIVALER

Medieredaktørerne Louise Wille og Mikkel Enok har besøgt Copenhagen Hell – heavy rock festival, som blev afholdt fra d. 19. juni til d. 22. juni ved Refshaleøen i København. Dødsmetal, flammehav og afstumpede flagermus er nogle af de fordomme, som man kan møde til en sådan festival – og hvad nu, hvis man har nedsat syn? Begge medieredaktører var på mission på, hvorvidt disse fordomme var korrekte, og om synshandicappede overhovedet var velkommen på festivalen.

Deres konklusion er klar; ”I helvedet er der plads til alle!”. Mikkel og Louise stødte kun på venligsindet mennesker, som ønskede at alle vil få en god oplevelse. Mikkel kunne berette om en kørerstolsbruger, som fik støtte til at komme tættere på scenen af både sikkerhedsvagter og festivalsgæsterne. Mikkel og Louise selv oplevede en masse kærlighed fra hele festivalen, og det hensyn der skulle tages når man har et synshandicap. Copenhell er en festival for alle!

Roskilde Festival er også for døren, og DBSU er i samarbejde med Blindecenter Bredegaard, Instituttet for Blinde Og Svagtsynede, LFBS, DBS og Handicapservice Roskilde i færd med projektet ”Roskilde Festival – Mere end musik”. Projektet har til formål at udbrede viden om tilgængelighed, og hvilke initiativer der kan gøres for at flere med handicaps kan deltage på Roskilde Festival.

 

I skrivende stund, så er Roskilde Festival blevet afholdt og Camp Vision er kommet hjem og blevet en masse oplevelser rigere. Camp Vision bestående af ”Rus-ministeren”Sara Lynggaard, ”Tilgængeligheds-Tobias” Tobias Bay Jensen, ”Musikchefen” Jesper Mathiesen, ”Mr. Gentlemayn” Jens Christian Sørensen, ”Eventkoordinatoren” Caspar Gregersen, ”El Douche” Gustav Kallan og ”Mr. So-Me” Kim Sørensen var alle med til at sætte fokus på fordomme omkring synshandicappede på Roskilde Festival. Udover at præsentere andre festivalsgæster for det nye Øl-Goalbowling, og føre folk igennem en tilgængelighedsbane, så lavede Camp Vision også en happening ved ståltrappen mellem West City og East City. Du kan se billeder og videoer fra Roskilde Festival på Facebook.

 

LEDIG STILLING – MEDIEREDAKTØR

Da en af vores frivillige medarbejdere har søgt nye udfordringer, er vi på jagt efter en ny og energifyldt medarbejder. Kunne du tænkte dig at være DBSU’S nye stemme i podcast og frontfigur på de sociale medier, så er det dig vi leder efter. Du kan læse jobopslaget på vores hjemmeside snarest.

 

ARRANGEMENTER OG AKTIVITETER

DBSU har en masse aktiviteter og arrangementer i vente – både på regionalt plan og landsdækkende! Du kan glæde dig til Sund Krop til august, Mini-efterårsferie, Lalandia for alle.

I din region kan du prøve kræfter med klatring, hestevogn, fællesspisning, synsfagligt oplysningsarrangement og meget mere. Se alle invitationer til de forskellige arrangementer om hvor og hvornår på foreningens hjemmeside og på Facebook. Du kan tilmelde dig arrangementerne ved at skrive til tilmelding@dbsu.dk eller ringe på tlf: 71710223.

 

Husk også at du kan benytte DBSU’s tjenester Retshjælp og Medieredaktion ved at skrive til retshjaelp@dbsu.dk og medie@dbsu.dk

 

DBSU ønsker alle en rigtig god sommer og husk 8-årige Mathias’ ord ”Jeg vil bare gerne være aktiv”

Færdigheder

Indsendt den

26. september 2019