Vælg en side

December 2016

Foto af vintervejr

En frysende iskold lørdag formiddag i oktober stod jeg foran en stige, og 7 m. oppe var der en klatrebane ved Hurdal centeret i Norge. En klatrebane med forhindringer i alle afskygninger, såsom at gå på en tynd line, passere træstubbe, balancere på bevægelige brædder, samt andre frygtindgydende udfordringer i højderne. Første tur blev gennemført uden den mindste besvær og uden den mindste dråbe sved på panden. For at skulle gennemføre en ny runde på banen, skulle der ske noget mere; flere udfordringer! Så i samarbejde med instruktøren Jan Helge fik jeg afblændingsbriller på, og en ny tur skulle iværksættes. En enkelt svedplet kom der ud af det, så jeg måtte udfordres endnu mere, hvis jeg skulle af sted på endnu en runde. To trækæppe tapet rundt om det ene knæ, var den nye udfordring – gå igennem banen med et stift ben og intet syn.
Denne oplevelse har været vigtig for mig, da den har så mange ligheder med DBSU; at man ser muligheden for at udfordre og udvikle sig selv, og at man ser muligheden i at opnå sine mål!
Hvordan gik så den 3. runde på klatrebanen? Det får du svar på senere i nyhedsmailen!

BEVÆGELSE I HVERDAGEN
Ved Vejen idrætscenter afholdte DHIF/Parasport Danmark et stort idrætsarrangement, hvor man kunne prøve kræfter med en masse sportsgrene og møde nogle af deltagerne fra de paralympiske lege i Rio. I år havde de også fokus på synshandicap, og derfor havde Hovedbestyrelsen sendt Victor Dahl og Tine Drelsdorf i sportstøjet. Man valgte sig ind på forskellige aktiviteter, såsom goalball, atletik, svømning, fodbold, og så var der det helt nye; Judo for synshandicappede. De udsendte DBSU’er kunne rapportere fra oktoberdagen, at den var præget af mangfoldighed, idrætsglæde og øjenåbner for alle de aktivitetsmuligheder, der findes i landet.
Efterfølgende har der været flere møder med idrætskonsulent Peter Kock Hansen om vigtigheden i idræt og bevægelse for børn og unge med synsnedsættelse. I samarbejde med Parasport, LFBS og DBS vil DBSU have fokus på dette område. Hvis du ønsker at starte til en sportsgren, om det er goalball, tennis, ridning eller en helt fjerde sportsgren, er du velkommen til at kontakte idrætskonsulent Peter Kock Hansen på tlf. 20 32 14 18 eller mail pkh@parasport.dk og så kan man finde mere info på www.parasport.dk.

I november blev undertegnede inviteret til en workshop om velfærdsteknologi for bevægelse og idræt. Valby Kulturhus dannede rammen for denne dag, hvor der var korte oplæg om digital tilgængelighed, og synshandicappedes barrierer og muligheder for motion og idræt, heriblandt oplæg fra Dorthe Solgaard fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune, Flemming Saaby fra IBOS og Lars Holm Sørensen om apps. Derefter skulle deltagerne på workshoppen prøve kræfter med henholdsvis Kompans nye udendørs fitnessanlæg og Fitness Worlds tilbud – afprøve mulighederne og møde udfordringerne gennem Ballast CPH’s nye simuleringsbriller. Dagen blev afsluttet med en dialog om, hvilke tiltag der kan gøres i fremtiden. Et spændende netværksmøde, som DBSU vil benytte sig af fremover!

EN STEMME I SOCIALSTYRELSEN
Tidligere i år udkom Socialstyrelsens Forløbsbeskrivelse for børn og unge med en alvorlig synsnedsættelse. Det er et dokument med anbefalinger, som vil gavne tilværelsen for synshandicappede fra 0-18 år, og dens pårørende. DBSU er glade for dette dokument, men har også en interesse i, om den bliver anvendt i hverdagen. Sammen med LFBS og DBS var vi inviteret til møde d. 21. november i København og temadag i Odense d. 30. november. Det viste sig, at det er vigtigt at følge udviklingen. Den nationale koordination kan optimeres meget mere, flere synskonsulenter bruger ikke forløbsbeskrivelsen aktivt, og allerværst kommer den synshandicappede i klemme. Væsentligt er dog, at DBSU støtter LFBS’s forslag om en pixi-udgave af dette dokument – gøre de 85 siders dokument til en udgave, der er målrettet. Ydermere er det en fornøjelse at se, at vi er mange aktører om det fælles mål; at forøge livskvaliteten for børn og unge med synsnedsættelse!

EN VIKARIENDE STEMME
Det er med stor glæde og smil, at Hovedbestyrelsen kan præsentere Mie Henriksen som vikar på Børnebladet. Mies skønne og skøre stemme vil man kunne høre fra d. 1. december, og hun tager gerne imod indslag fra jer medlemmer. I kan sende indslag ind til bblad@dbsu.dk.

NÅR VI BINDER SLØJFER SAMMEN
Inden for de danske grænser, ønsker Hovedbestyrelsen at være mere synlige – deltagelse i Folkemødet i sommers, møde medlemmer til arrangementer og altid til rådighed for vejledning og rådgivning – men også andre steder i den lille store verden.
Det nordiske fællesskab står DBSU meget nært, og derfor takkede DBSU også ja til at deltage i Norges landsmøde i september. Sofie Monggaard og Cathrine Honoré fra Hovedbestyrelsen var til stede, og her mødte de en anerledes måde at gennemføre sådan en generalforsamling på. Deres organisatoriske opbygning adskiller sig fra den danske model, men stadig kan man drøfte de samme temaer som rører sig som ung.
Ikke desto mindre, så er DBSU også med i Nordisk Ungdomskomite, som også blev afholdt i Norge – parallelt med Nordisk Samarbejdskomite, som er moderorganisationernes fællesskab. Dette møde blev brugt til at orientere og videndele, og se hvilke mulige projekter der kunne iværksættes. Projekter med fokus på social inklusion, tilgængelighed på uddannelsesplatforme og beskæftigelse var de fælles ønsker. Til efteråret 2017 vil den store nordiske konference findes sted i Danmark, og DBSU vil bidrage med ungdomsperspektivet.
Men synlighed var også at spore, da Danni Lundgren og undertegnede repræsenterede DBSU ved DUF’s Studietur til Grækenlands hovedstad Athen. Studieturens formål var ”Flygtninge -og den økonomiske krises betydning for unge”, og dette blev afspejlet i flere forskellige oplæg fra blandt andre Metropolitan Health Clinic, Røde Kors, formanden fra Ungdomsfællesrådet i Grækenland samt tidligere premierminister Georgios Papandreou, der var premierminister da den økonomiske krise var på sit højdepunkt. Krisen blev afdækket fra forskellige vinkler, og det var til glæde for os deltagere – på turen deltog flere ungdomspartier og ungdomsorganisationer. DBSU havde så fornøjelsen at være den eneste handicaporganisation repræsenteret, men ikke desto mindre en stor inspiration for diversiteten i livet som ung. Flere af deltagerne benyttede lejligheden til at gøre sig nysgerrige på DBSU og vores aktiviteter. En øjenåbner blev det for nogen, for andre en berigelse af nyt netværk. En stor ros skal lyde til DUF for invitationen og ikke mindst det flotte program, der var strikket sammen – at kunne samle så mange spændende oplægsholdere, er et konkret eksempel på, hvad netværk betyder for ens oplevelser.

MENS VI VENTER – HVAD KOMMER I 2017?
Sidst i oktober afholdte Hovedbestyrelsen deres udvidede hovedbestyrelsesmøde. Til mødet blev der orienteret om arbejdet med de forskellige samarbejdspartnere, muligheden for nye projekter og selvfølgelig fastsættelse af næste års landsdækkende arrangementer. DBSU er rigtig glad for at kunne præsentere følgende arrangementer:
– Sangweekend
– Selvværdsweekend
– Tur til Berlin
– Mini-efterårsferie
– Sund krop weekend
– Selvudviklingsweekend
– Heartland Festival

De overnævnte arrangementer er ikke i rækkefølge. Og selvfølgelig vil det årlige DBSU Landsmøde finde sted, nemlig d. 21.-23. april 2017 – generalforsamling, fællesskab og fest for medlemmerne. I 2017 vil DBSU også være værter for den nordiske ungdomslejr Nordic Camp. Med mere end 20 års historik, er værtskabet tilbage i Danmark – sidste gang var i 2012.
Nogle invitationer til arrangementerne er allerede sendt ud, men ellers følg med inde på www.dbsu.dk.

REGION VEST
I Viborgs gader var tændt julelys – hjemme hos Stine Banner og Kenneth Rasmussen duftede det af julebag og summede af julehygge. Efter dette dejlige arrangement rundede Region Vest året af, og glæder sig til det kommende. Allerede nu, så venter der deres generalforsamling lørdag d. 21. januar 2017 i Aarhus. Mød en masse nye og gamle ansigter i din region, mød op med dine ønsker til kommende arrangementer, og mød en komiker der runder dagen af!

REGION ØST
Region øst rundede deres år af med brætspil, pizza og duft af julegløgg. Fra mester i yatzy til ruder konge, fra ludoens magi til kortspillets fantasi, takkede Region øst for et dejligt år, og de glæder sig til det kommende. Deres generalforsamling er lige på trapperne, og her vil du få muligheden for at dele dine tanker om regionens aktiviteter for 2017. Kom til Valby Kulturhus lørdag d. 4. februar, og lur mig om der ikke igen kommer til at dufte af noget lækkert den dag! Desuden er Comedy Zoo og et iværksætter-arrangement på tegnebrættet.

LANDSDÆKKENDE ARRANGEMENTER
Kan man droppe fitnesscentre, og måske bare lave styrkeøvelser på en stol? Hvordan får man en sund kost, hvordan kan man bruge Parasport Danmark og hvordan får man en frisk krop igen efter en hård træning? Disse svar vil du få besvaret på Sund Krop arrangementet! Her vil du kunne høre et oplæg om kostvejledning, mærke sved på panden ved blot at lave træningsøvelser i hjemmet – og så vil massøruddannelsen på IBOS lave en workshop om kropslig velvære. DBSU er rigtige glade for åbne op for dette arrangement i samarbejde med IBOS, Parasport Danmark, og dette fede arrangement vil blive afholdt d. 13.-15. januar 2017 på Fuglsangcentret i Fredericia.

Er du mellem 13 og 18 år, og ønsker du nogen gode råd og redskaber til din hverdag? Hvordan oplever du at være ung med et synshandicap, og hvad skal der til for at den blive endnu bedre? D. 10.-12. februar vil der hele weekenden være fokus på Selvværd. Udviklingscoach Ulla Holtze, der i flere år har stået bag projektet ”Sæt mig fri” er igen klar med workshops, der kan booste din livskvalitet til skyerne. Hun ser den enkelte, og hun ønsker at se netop dig. En totalfed weekend, der er givende for resten af livet!

Begge landsdækkende arrangementer, samt regionsarrangementerne kan du finde mere info om inde på vores www.dbsu.dk. Alle tilmeldinger skal ske til enten tilmelding@dbsu.dk, på tlf. 71 71 02 23 eller direkte inde på hjemmesiden. Du er først endeligt tilmeldt, når du har betalt for arrangementet. Og som altid er det muligt at søge om personlige hjælpere, hvis man har særlige behov.

Men men men – hvordan gik så den 3. runde oppe på klatrebanen? Et stift ben og intet syn og flere meter over den norske jordbund – livsforsikringen må da være på spil, eller hvad? Jeg vil blot fortælle, at solen skinnede den dag, og man kunne høre lyden af den strømmende Hurdal Sø lige ved siden af. Når jeg tænker tilbage på denne oplevelse, så ja, så gik jeg også runden med ryggen til. Jeg tager altid kampen op; udfordringer er der så mange af, men sejre er der dog flest af, når man har viljen. Mine medrejsende Sofie Monggaard, Danni Lundgren og repræsentanter fra LFBS beviste endda, at man også kan sammen hjælpes ad med at fragte tunge pæle igennem en klatrebane.
Så derfor forstil jer 2 poser; den ene pose med 90 oplevelser, du ikke kan få fordi du er synshandicappet. Og den anden pose med 10 oplevelser, du kan nyde fordi du er synshandicappet. Vi vil i DBSU altid samle alle 100 oplevelser i en pose – alle skal have lige muligheder og muligheder for samme oplevelser.

Rigtig mange gange glædelig jul og godt nytår, og så ses vi i det nye år!
Nyhedsmail skribent Kim Sørensen

Færdigheder

Indsendt den

15. december 2016